Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chlebek słonecznikowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda letnia 1 litr
drożdże świeże 5 dkg
cukier 3 łyżeczki
mąka pszenna 70 dkg
słonecznik łuskany 5 łyżek
sezam 3 łyżki
sól 1 łyżka
żółtko jajek 1 sztuka
mąka żytnia 30 grubo mielona

Przepis i sposób przygotowania na: chlebek słonecznikowy

I MISKA:
30 dkg mąki żytniej najlepiej grubo mielonej
70 dkg mąki tortowej /lub innej zwykłej/
5 łyżek słonecznika
3 łyżki sezamu
3 łyżki dyni /nie trzeba dodawać/
łyżka soli /płaska/

wszystko wymieszać

II MISKA:
5 dkg drożdży
litr ciepłej /nie gorącej/ wody
i 3 łyżeczki cukru

wszystko wymieszać do rozpuszczenia

Przygotować 2 keksówki /nie za długie/. Cienko wysmarować olejem. W małej miseczce rozbełtać zółtko /można też całe jajko ale ja preferuję żółtko/. Do I MISKI wlać zawartość II MISKI i dokładnie wymieszać. Rozdzielić do keksówek i wygłądzić powierzchnię rozbełtanym żółtkiem. Ja dodatkowo posypuję słonecznikiem.Wstawiamy do zimniego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 180 stopni i włączyć. Pieczemy godzinę i 20 minut /około/. Po upieczeniu wyjąć i położyć na jakiejś podstawce /najlepiej kratkowanej/ by chlebek nie zawilgotniał.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 21.02.2012 22:38
lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak