chlebek słonecznikowy

chlebek słonecznikowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda letnia

    1 litr
  • drożdże świeże

    5 dkg
  • cukier

    3 łyżeczki
  • mąka pszenna

    70 dkg
  • słonecznik łuskany

    5 łyżek
  • sezam

    3 łyżki
  • sól

    1 łyżka
  • żółtko jaja

    1 sztuka
  • mąka żytnia

    30 grubo mielona
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

I MISKA:
30 dkg mąki żytniej najlepiej grubo mielonej
70 dkg mąki tortowej /lub innej zwykłej/
5 łyżek słonecznika
3 łyżki sezamu
3 łyżki dyni /nie trzeba dodawać/
łyżka soli /płaska/

wszystko wymieszać

II MISKA:
5 dkg drożdży
litr ciepłej /nie gorącej/ wody
i 3 łyżeczki cukru

wszystko wymieszać do rozpuszczenia

Przygotować 2 keksówki /nie za długie/. Cienko wysmarować olejem. W małej miseczce rozbełtać zółtko /można też całe jajko ale ja preferuję żółtko/. Do I MISKI wlać zawartość II MISKI i dokładnie wymieszać. Rozdzielić do keksówek i wygłądzić powierzchnię rozbełtanym żółtkiem. Ja dodatkowo posypuję słonecznikiem.Wstawiamy do zimniego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 180 stopni i włączyć. Pieczemy godzinę i 20 minut /około/. Po upieczeniu wyjąć i położyć na jakiejś podstawce /najlepiej kratkowanej/ by chlebek nie zawilgotniał.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agata1722

21.02.2012 22:38
lubie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat