Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki rybne w occie Zewy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

na klopsiki

filety rybne 600 g leszcz, płotka, wzdręga
jajko 2 szt
bułka czerstwa 100 g
mleko 1 szk

dodatkowo

ocet 1,5 szk
olej do smażenia 1 szk
mąka 1/2 szk
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżka
cebula 1 szt duża
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
cukier
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki rybne w occie Zewy

Składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować.
Gotować ją około 10 minut na małym ogniu.
Bułkę namoczyć w mleku.
Rybę razem z odciśniętą bułką zmielić w maszynce do mięsa na najdrobniejszym sitku.
Dodać jajko i wyrobić masę.
Formować kulki większe od orzecha włoskiego, obtaczać w mące i smażyć na oleju.
Gotowe klopsiki wkładać do gorącej zalewy i zostawić na 12 godzin.
Po tym czasie przełożyć klopsiki do słoików, zalać zalewą i zakręcić słoiki.
Przechowywać w lodówce.
Podawać po kilku dniach.
Do dłuższego przechowywania zapasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak