Sposób przygotowania

W rondelku rozpuść masło, czekoladę i miód. Całość dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Do miski wsyp całe opakowanie przyprawy do piernika, przesianą mąkę, sodę oczyszczoną. Wbij jajko i dodaj przygotowaną wcześniej masę miodowo-czekoladową.
Całość zagnieć na jednolitą masę i odstaw na około 20 minut.
Ciasto podsyp mąka pszenną i rozwałkuj na grubość około 0.5 cm.
Za pomocą foremek wykrój pierniczki i ułóż na blaszce z papierem do pieczenia. Piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie przygotuj lukier.
W misce ubij białko na sztywno, dodaj przesiany cukier puder i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do woreczka.
Aby zrobić żółty lukier, dodaj łyżeczkę kurkumy, dzięki temu uzyskasz naturalny, żółty kolor.
Kiedy pierniczki ostygną, udekoruj je lukrem, skórką pomarańczową, migdałami i wiórkami kokosa.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !