Świąteczne pierniczki z lukrem

Świąteczne pierniczki z lukrem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mąka pszenna

    250 g
  • czekolada gorzka

    20 g
  • miód

    100 g
  • masło

    50 g
  • jajka

    1
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • przyprawa do piernika

    1 opakowanie

Lukier

  • białko

    1
  • cukier puder

    1 1/2 szklanki
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • kurkuma

    1 łyżeczka

Dodatki

  • migdały

  • wiórki kokosowe

  • skórka pomarańczowa kandyzowana

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W rondelku rozpuść masło, czekoladę i miód. Całość dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Do miski wsyp całe opakowanie przyprawy do piernika, przesianą mąkę, sodę oczyszczoną. Wbij jajko i dodaj przygotowaną wcześniej masę miodowo-czekoladową.
Całość zagnieć na jednolitą masę i odstaw na około 20 minut.
Ciasto podsyp mąka pszenną i rozwałkuj na grubość około 0.5 cm.
Za pomocą foremek wykrój pierniczki i ułóż na blaszce z papierem do pieczenia. Piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie przygotuj lukier.
W misce ubij białko na sztywno, dodaj przesiany cukier puder i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do woreczka.
Aby zrobić żółty lukier, dodaj łyżeczkę kurkumy, dzięki temu uzyskasz naturalny, żółty kolor.
Kiedy pierniczki ostygną, udekoruj je lukrem, skórką pomarańczową, migdałami i wiórkami kokosa.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat