Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aromatyczne golonki z indyka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

golonki indycze 2-3 sztuki

Marynata

olej 2-3 łyżki
pesto 1 łyżka (z pietruszki)
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
pieprz

Dodatkowo

czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka
bazylia 5-6 listków

Porada

Mięso po upieczeniu jest delikatne, miękkie, soczyste i łatwo odchodzi od kości. Idealnie nadaje się na smaczny obiad oraz doskonale sprawdzi się na kanapkę do chleba.

Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczne golonki z indyka

Kroki postępowania

1
Mięso umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć marynatą.
Pod skórę golonek powpychać pokrojone (w plasterki) ząbki czosnku i listki bazylii (wg gustu).
Całość przykryć i odstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.
Krok 1 - Aromatyczne golonki z indyka foto
2
Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i obłożyć piórkami cebuli.
Naczynie przykryć folią i pozostawić na około 30 minut - w temperaturze pokojowej.
Krok 2 - Aromatyczne golonki z indyka foto
3
Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez około 1,5-2 godziny w 180 stopniach.
Ostatnie 20 minut powinno odbywać się bez przykrycia, aby mięso nabrało rumianego koloru.
(Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości golonek.)
Krok 3 - Aromatyczne golonki z indyka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 12:32
dobre mięso.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak