Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galareta z udek kurczaka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka z kurczaka 4 -5 szt,
marchewki 3 szt,
seler kawałek
cebula 1 szt,
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat 2
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku
ocet do smaku,
sól i pieprz do smaku,
Żelatyna wieprzowa Prymat 6 - 7 łyżeczek na 1 litr wody
jajka ugotowane na twardo 2
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Galareta z udek kurczaka

Udka kurczaka dokładnie oczyszczamy i myjemy. Zalewamy wodą i doprowadzamy do zagotowania. Po zagotowaniu zbieramy szumowiny i dodajemy obrane opłukane warzywa. Dodajemy sól i pieprz do smaku, ziele angielskie, liście laurowe oraz przyprawę uniwersalną. Wywar gotujemy na nie dużym ogniu do miękkości udek.
Po ugotowaniu wyjmujemy udka i zostawiamy do przestudzenia, następnie je obieramy i kroimy (bez skóry) na mniejsze kawałki.
Wywar przecedzamy przez sito i do gorącego dodajemy żelatynę mieszamy do rozpuszczenia żelatyny - na (1 litr wywaru 6 - 7 łyżeczek żelatyny).
Następnie wkładamy pokrojone mięso dodajemy octu do smaku i ponownie mieszamy.
W naczyniu żaroodpornym na dnie układamy dekoracje według własnego uznania. Następnie małymi porcjami wlewamy wywar z mięsem i żelatyną. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Po wyjęciu z lodówki przełożyć do góry dnem na przykrywkę naczynia żaroodpornego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 10:36
robie tez taka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak