Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

domowy pasztet...

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kura lub kurczak 1/2 z rosołu kura wiejska
rosół 2 szklanki
smalec 1/2 kostki
wątróbka 70 dag/kurczaka-indyka
mięso mielone 50 dag/wieprzowo-wołowe
cebula 2 sztuki
bułka grahamka 1 większa
przyprawy 1 opakowanie/do pasztetu
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżka
jajko 4 sztuki "L"
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: domowy pasztet...

kurę wiejską z rosołu wystudzoną obrać z kości, chrząstek usunąć skórę, samo mięso wkładać do większej miski

dodać bułkę grahamkę dużą namoczoną w wodzie i dobrze z wody odciśniętą

wątróbki z kurczaka, indyka oczyścić i usmażyć na rumiano na smalcu (wątróbki muszą być mocno przyrumienione, jest lepszy smak pasztetu), do usmażonej wątróbki dodać mielone mięso , cebulę pokrojoną i smażyć co jakiś czas zamieszać, wystudzone wszystko z patelni dodać do kury

wbić jajka, przyprawy, kucharka, wlać rosół i blenderem wszystko zmiksować na gładką masę

forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, masę przełożyć do formy, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec z naczyniem wypełnionym wodą około 60 minut, pasztet w formie dobrze wystudzić, porcje można zamrozić - pasztet domowy jest zdrowy, smaczny bez żadnych niepotrzebnych dodatków-ulepszaczy, doskonale nadaje się do zamrożenia, po odmrożeniu jest doskonały, pasztet jest aromatyczny, nie kruszy sie i dobrze się rozsmarowuje na pieczywie...........SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 14.12.2017 09:13
Domowy najlepszy : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak