Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta z papryk i bakłażanów

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 3 szt.
bakłażan 2 szt.
cebula 1 szt.
ząbki czosnku 3 szt.
passata pomidorowa 500 ml
oregano 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat pół łyżeczki
Kmin rzymski mielony Prymat 1/4 łyżeczki
ocet winny 1 łyżka
sól
pieprz
olej rzepakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta z papryk i bakłażanów

Bakłażany kroimy wzdłuż na pół. Papryki kroimy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych. Warzywa skrapiamy olejem i pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. Pieczemy tak długo, aż skóra papryk będzie lekko spalona. Po upieczeniu, papryki wkładamy do plastikowego pojemnika, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 30 minut. W międzyczasie z bakłażanów wyjmujemy łyżką miąższ i kroimy w średnią kostkę. Na patelni rumienimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Paprykę obieramy ze skóry i kroimy w średnią kostkę, dodajemy razem z bakłażanem do cebuli. Wszystko chwilę smażymy razem z mieloną papryką, kminem, oregano, dodajemy passatę i ocet, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. Jeżeli pasta wyszła dla Was za gęsta, możecie dolać odrobinę wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka17
Jagódka17 16.12.2017 17:09
Kiedyś robiłam kawior z bakłażana, ta pasta wydaje się ciekawa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak