Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajko zapiekane w awokado

5.0
(35)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Jajko zapiekane w awokado, pomysł na pyszne śniadanie na ciepło! Najlepiej smakuje kiedy żółtko jest miękkie, a białko ścięte. Przyprawione ulubionymi przyprawami, udekorowane świeżym szczypiorkiem.

Składniki:

awokado 2 dojrzałe szt. (hass)
jajko 4 małe szt.
masło 1 łyżeczka
Pieprz czarny Prymat w młynku
sól do smaku
szczypiorek

Przepis i sposób przygotowania na: Jajko zapiekane w awokado

To zestawienie to świetny sposób na smaczne, pożywne i zdrowe śniadanie białkowo - tłuszczowe. Jajko ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem, wypełnia połówki awokado odmiany hass o bardzo delikatnym i lekko orzechowym smaku. Przygotowanie tej przekąski jest proste, ale efekt niesamowicie smaczny.

PRZYGOTOWANIE:

Awokado przecinamy na pół, wyciągamy pestkę i wydrążamy delikatnie środki, aby umieścić w nich całe jajko. Wszystkie połówki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, środki oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, wbijamy jajko i ponownie oprószamy je odrobiną soli i pieprzu.

Na każdej połówce awokado z jajkiem umieszczamy kawałek masła. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 10 - 13 minut. Przekąska najlepiej smakuje, gdy żółtko jaja jest płynne, a białko delikatnie ścięte.

Gotowe awokado posypujemy świeżym szczypiorkiem. Życzę smacznego! :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

xXx 22.04.2023 22:04
Awokado wyszło gorzkie w smaku.
Doradca Smaku 26.04.2023 15:24
Upieczone awokado może być gorzkie bo było niedojrzałe lub zostało za mocno podgrzane.
Futka 18.12.2017 22:20
Ja również :)
Jagódka17
Jagódka17 13.12.2017 16:01
Często jadam na śniadanie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak