Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

z ciemnych winogron i jabłek domowy dżem...

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 3 kg
woda 1/2 szklanki
winogrona 5 kg/ciemne,dojrzałe
woda 2 litry
cukier 3/4 kg
cukier wanilinowy 2 opakowania
Dodatki: 2 opakowania/dżemfix 3:1

Przepis i sposób przygotowania na: z ciemnych winogron i jabłek domowy dżem...

dojrzałe mocno ciemne winogrona dobrze opłukać, pozrywać z kiści wprost do garnka szybkowara, wlać wodę, po zagotowaniu w szybkowarze gotować z 10 minut, otworzyć jak szybkowar spuści ciśnienie, sok wylać do innego pojemnika, po dodaniu cukru i dolaniu wody przegotowanej mamy pyszny sok do picia

winogrona przetrzeć przez drobne sito do garnka, resztki: skórki,pestki wyrzucić

jabłka ze skórką bez gniazdek nasiennych ugotować z wodą, następnie blenderem zmiksować, dodać do winogron przetartych

wsypać cukier, cukier wanilinowy, dżemfix 3:1 i krótko zagotować mieszając

przekładać do czystych słoików i zakręcić, postawić na zakrętkach na 30 minut

przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu, nie trzeba pasteryzować, zawsze mam dobre w ten sposób przygotowane dżemy - ten dżem jest najlepszy smakowo i do wielu zastosowań, nam najlepiej smakuje z tostami, bułką z masłem, naleśnikami, waflami, z biszkoptem, nie jest za mocno słodki............SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak