Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ruskie na cieście z masłem Zewy

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 5 g typ 500
woda ciepła 230 ml
sól 1 szczypta
masło 50 g miękkie
jajko 1 szt ( M )
żółtko jajek 2 szt

nadzienie

ziemniaki ugotowane 500 g
ser twarogowy 350 g
cebula 1 szt
masło 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku d

Przepis i sposób przygotowania na: Ruskie na cieście z masłem Zewy


Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa.
Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, wystudzić.
Do ziemniaków dodać cebulę oraz ser i przyprawy do smaku, wymieszać nadzienie.

Do miski wsypać mąkę, dodać sól i pozostałe składniki.
Wymieszać i wyrobic ciasto.
Zawinąć je w folię spozywczą i odłożyć na pół godziny.
Po tym czasie wałkować porcje ciasta, wycinać kółka ( u mnie średnicy 10 cm ) i nakładać porcje nadzienia.
Zlepiać pierogi i układać na ściereczce a drugą zakryć aby pierogi nie wysychały.
Gotować kilka minut partiami po kilka minut od wypłynięcia.
Wyjmować łyżką cedzakową na talerze i okrasić skwareczkami.



PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 13.12.2017 13:40
Ja też :) choć inne też bardzo lubię :)
Patrycja33 12.12.2017 22:14
uwielbiam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak