Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skorzonera w naleśnikach

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

skorzonera 1 kg
mąka 2 łyżki
ocet 10 % 2 łyżki

Sos

cytryna 1 szt
mąka 1 łyżka
masło 1 łyżka
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżka
śmietana 3 łyżki
żółtko jajek 2 szt
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól

Naleśniki

mąka 6 łyżek
jajko 6 szt
mleko 3,2% 1/2 szklanki
olej do smażenia

Porada

Skorzonera pochodzi z Europy Południowej.Uprawiana jako warzywo jadalne-Francja, Holandia, Belgia, Niemcy.Zbiór od października do kwietnia.Ugotowana podobna do szparagów.Można podać z ziemniaczanymi placuszkami.Też jak szparagi z bułką tartą.

Przepis i sposób przygotowania na: Skorzonera w naleśnikach

W dużej misce wymieszałem1 l zimnej wody z mąką i octem. Włożyłem gumowe rękawiczki ( korzenie zawierają mleczny sok, który zabarwia ręce na brązowo ). Korzenie skorzonery wyszorowałem pod bieżącą wodą, obrałem, przekroiłem na pół i natychmiast włożyłem do wody z mąką, żeby nie ściemniały.

Sos: wlałem do garnka 350 ml wywaru ze skorzonery. Cytrynę dokładnie umyłem, osuszyłem, starłem łyżeczką skórki, wycisnąłem sok. Mąkę zagniotłem z masłem , włożyłem do wrzącego wywaru, rozprowadziłem trzepaczką, gotowałem 5 minut. Śmietanę roztrzepałem z musztardą i żółtkami, zaciągnąłem tym sos. Doprawiłem solą, pieprzem, gałką i sokiem cytrynowym. Sos ponownie podgrzałem, ale już nie gotowałem. Posypałem skórką cytrynową.

Naleśniki: z 6 łyżek mąki, 1/8 l mleka i 6 jaj wymieszałem ciasto i na tłuszczu usmażyłem kilka naleśników.

Naleśniki posmarowałem sosem, zawinąłem w nie kawałki skorzonery. Polałem pozostałym sosem, posypałem serem. Wstawiłem do piekarnika na 15 minut rozgrzanego na 220 stopni C.

Korzenie skorzonery włożyłem do 1 l osolonej wody, gotowałem 25 minut, wyjąłem z garnka, umieściłem w naczyniu żaroodpornym, umieściłem w ciepłym miejscu. Wywar zachowałem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 24.12.2017 21:44
Zawsze po obraniu skorzonery, wkładałam do wody, zakwaszonej sokiem cytrynowym albo octem. Teraz wypróbuję Twój sposób z dodatkiem mąki .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak