Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczarki w zalewie octowej

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

pieczarki 1 kg
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 szkl
olej do smażenia
sól

Zalewa

woda 1,5 litra
ocet 1/2 szkl
cukier 1 łyżka
cebula 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziele angielskie 5 ziaren
Gorczyca biała cała Prymat 2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat kilka ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarki w zalewie octowej

1. Z pieczarek odkrawam trzonki. Pieczarki oprószam solą. Następnie maczam w rozkłóconym jajku i obtaczam w bułce tartej. Smażę na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju.
2. Zalewa: Wszystkie składniki zalewy przekładam do garnka i zagotowuję. Zalewę odstawiam do przestudzenia.
3. W dużym naczyniu układam usmażone pieczarki. Pieczarki zalewam zimną zalewą. Odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce, aby się przegryzły. Pieczarki podaję z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak