Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki dla kruchej babeczki

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dag
szczypta proszku do pieczenia
margaryna 15 dag
żółtko jajek 2
cukier 3 łyżki
kwaśna śmietana 2 łyżki
szczypta soli
mleko o,5 litra
jajko 1
żółtko jajek 2
budyń waniliowy 1
cukier waniliowy 1
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
masło 25 dag
cukier puder 1
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki dla kruchej babeczki

PierwsMąkę, proszek do pieczenia i margarynę wysiekać. Do siekaniny dodać resztę wyżej wymienionych składników. Wyrobić ciasto, wyklejać nim foremki na babeczki. Upiec na złoty kolor. Na spód zimnych babeczek dać rodzynki i wypełnić kremem. ze 7 składników wykorzystujemy do zrobienia ciasta. Kolejne do zrobienia kremu. Z ½ litry mleka odlać ½ szklanki, rozmieszać w niej jajko, żółtka, budyń waniliowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym i szklanką cukru. Na tak gotujące się mleko wlać rozmieszane mleko z jajkiem, żółtkiem i budyniem, mieszać aż zrobi się budyń. Masę przestudzić. Osobno utrzeć masło i połączyć z wcześniej przygotowaną masą budyniową. Na koniec do masła i budyniu dodać żelatynę(rozpuszczoną w kąpieli wodnej). Dokładnie wszystko wymieszać. Tak przygotowanym kremem napełniać babeczki. Wierzch ozdabiamy w zależności od upodobania, wiórkami kokosowymi, kandyzowanymi owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Piotr24 28.08.2011 19:33
super:)
marcia71 28.07.2011 09:23
ale pyszności do kawki
joanna77 06.06.2011 11:45
po prostu niebo w gębie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak