Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mistrz Smaku poleca: Sznycle z indyka z wędzonym serem, odc. 14

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Mistrz smaku poleca TVN
5.0
(34)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sznycle z indyka 3 120 g
ser wędzony 6 plastrów
szałwia 6 listków
ziemniaki 2 małe
cebula czerwona 1 sztuka
pomidory koktajlowe (czerwone) 5 sztuk
kapary 1 łyżka
masło klarowane 2-3 łyżki
Musztarda kremska Prymat 4 łyżeczki
sól szczypta
Pieprz ziołowy mielony Prymat szczypta
kiełki do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Mistrz Smaku poleca: Sznycle z indyka z wędzonym serem, odc. 14

Ziemniaki gotujemy w koszulkach przez około 20 min.
Sznycle z indyka delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Oprószamy pieprzem ziołowym, solą morską i smarujemy musztardą kremską. Na każdym plastrze mięsa układamy po 2 plastry wędzonego sera, tak aby przykryły całe mięso i po 2 listki szałwii. Spinamy wykałaczką, aby ser i szałwia nie spadły w trakcie obracania kotletów na drugą stronę.
Cebulę kroimy w piórka, pomidory na połówki, ugotowane ziemniaki na połówki. Na patelni rozgrzewamy masło. Kotlety smażymy przez 3-4 minuty. Od razu do smażących się kotletów dodajemy przygotowane warzywa: ziemniaki, cebulę i pomidory. Doprawiamy do smaku solą. Sznycle odwracamy na stronę z serem na około 30 sek. Po tym czasie przewracamy z powrotem na chwilę i zdejmujemy z patelni.
Układamy na talerzach wraz z aromatycznymi warzywami z patelni. Danie możemy udekorować ulubionymi kiełkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 25.12.2017 15:52
Pyszne i kuszące danie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak