Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mistrz Smaku poleca: Zupa z soczewicy, odc. 13

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Mistrz smaku poleca TVN
5.0
(44)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

soczewica 200 g suszonej (lub 400 g ugotowanej)
pomidory pelati 200 g
pomidory suszone Smak 3 łyżki
cebula 2 sztuki
ząbki czosnku 2 sztuki
oliwa 2 łyżki
rosół z kury 1 l
Kolendra cała Prymat 1 pęczek
pestki słonecznika 2 łyżki
kwaśna śmietana 4 łyżki
Jabłuszka kaparowe Smak kilka sztuk

Do smaku

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
Kmin rzymski mielony Prymat szczypta
Imbir mielony Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Mistrz Smaku poleca: Zupa z soczewicy, odc. 13

Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości, przez 15-20 min. Cebulę i czosnek siekamy. Podsmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie. Do garnka dodajemy ugotowaną soczewicę. Doprawiamy do smaku kminem rzymskim.
Następnie dodajemy pomidory pelati, pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy do smaku imbirem i mieszamy. Zalewamy rosołem z kury doprawiamy solą morską i gotujemy około 10 min.
Kolendrę siekamy. Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni.
Zupę blendujemy. Przelewamy do talerzy. Każdą porcję posypujemy posiekaną kolendrą, kładziemy łyżkę śmietany i posypujemy prażonym słonecznikiem. Dekorujemy jabłuszkami kaparowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 26.12.2017 22:58
Na pewno bardzo smaczna zupka;)
bietka 22.12.2017 08:41
Bardzo lubię zupę z soczewicy : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak