Mistrz Smaku poleca: Zupa z soczewicy, odc. 13

odc. 13 Mistrz smaku poleca

Mistrz Smaku poleca: Zupa z soczewicy, odc. 13

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • soczewica

    200 g suszonej (lub 400 g ugotowanej)
  • pomidory pelati

    200 g
  • pomidory suszone Smak

    3 łyżki
  • cebula

    2 sztuki
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • oliwa

    2 łyżki
  • rosół z kury

    1 l
  • kolendra cała

    1 pęczek
  • pestki słonecznika

    2 łyżki
  • kwaśna śmietana

    4 łyżki
  • Jabłuszka kaparowe Smak

    kilka sztuk

Do smaku

  • sól morska

    szczypta
  • kmin rzymski

    szczypta
  • imbir mielony

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości, przez 15-20 min. Cebulę i czosnek siekamy. Podsmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie. Do garnka dodajemy ugotowaną soczewicę. Doprawiamy do smaku kminem rzymskim.
Następnie dodajemy pomidory pelati, pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy do smaku imbirem i mieszamy. Zalewamy rosołem z kury doprawiamy solą morską i gotujemy około 10 min.
Kolendrę siekamy. Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni.
Zupę blendujemy. Przelewamy do talerzy. Każdą porcję posypujemy posiekaną kolendrą, kładziemy łyżkę śmietany i posypujemy prażonym słonecznikiem. Dekorujemy jabłuszkami kaparowymi.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

26.12.2017 22:58
Na pewno bardzo smaczna zupka;)

bietka

22.12.2017 08:41
Bardzo lubię zupę z soczewicy : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat