Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mistrz Smaku poleca: Krewetki w sosie maślano-winnym, odc. 9

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Mistrz smaku poleca TVN
5.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

makaron spaghetti 200 g
krewetki duże 300 g tygrysie
szalotka 4 sztuki
ząbki czosnku 2 sztuki
wino białe wytrawne 200 ml
szpinak 2 garście
kapary 1 łyżka
pomidorki koktajlowe 5 sztuk

Do smaku

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
Papryka ostra mielona Prymat szczypta
Kurkuma mielona Prymat szczypta
bazylia świeża kilka listków

Przepis i sposób przygotowania na: Mistrz Smaku poleca: Krewetki w sosie maślano-winnym, odc. 9

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Czosnek kroimy w plastry, szalotkę w kostkę, a pomidorki na pół. Na rozgrzanym na patelni maśle smażymy szalotkę i czosnek. Dodajemy krewetki i mieszamy. Smażymy po około 2 minuty z każdej strony. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kurkumą. Wlewamy wino i mieszamy.
Pod koniec duszenia dodajemy szpinak i kapary. Po dodaniu szpinaku nie smażymy zbyt długo, żeby liście nie straciły jędrności.
Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy do krewetek. Dodajemy pokrojone pomidorki, doprawiamy do smaku papryką ostrą. Całość delikatnie mieszamy. Gotowe danie dekorujemy świeżą bazylią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka17
Jagódka17 11.12.2017 22:47
Krewetki uwielbiam
Bożena Matuszczyk 11.12.2017 22:23
Pyszne danie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak