Mistrz Smaku poleca: Kurczak nadziewany serem camembert, odc. 8

odc. 8 Mistrz smaku poleca

Mistrz Smaku poleca: Kurczak nadziewany serem camembert, odc. 8

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • pierś z kurczaka

    4 duże
  • szynka dojrzewająca

    8 plastrów
  • ser camembert

    1 sztuka
  • suszone pomidory

    8 sztuk
  • mix sałat

    opakowanie
  • pomidorki koktajlowe

    6 sztuk
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • oliwki czarne

    7 sztuk
  • oliwki zielone

    7 sztuk
  • woda

    3 łyżki
  • oliwa

    3 łyżki
  • sos sałatkowy włoski

    opakowanie
  • bazylia świeża

    kilka listków

Marynata

  • olej z suszonych pomidorów

    1/2 szklanki
  • musztarda delikatesowa

    2 łyżeczki
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżka
  • papryka wędzona

    1 łyżka
  • sól morska

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Piersi kurczaka oczyszczamy i osuszamy. Układamy na desce i nacinamy wzdłuż, robiąc kieszonkę.
Przygotowujemy marynatę. W misce łączymy olej z suszonych pomidorów, miód, musztardę delikatesową, paprykę wędzoną i szczyptę soli. Piersi z kurczaka nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Pomidory suszone kroimy w drobne paseczki, ser camembert na plastry. Do każdej „kieszonki” w piersi kurczaka wkładamy pomidory suszone i po 2 plastry sera. Możemy spiąć wykałaczką. Każdą pierś zawijamy dwoma plastrami szynki i obsmażamy z każdej strony na suchej, rozgrzanej patelni. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 20 min.
W międzyczasie przygotowujemy sałatę. Zawartość saszetki sosu sałatkowego włoskiego wsypujemy do miseczki, dodajemy oliwę i wodę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 min. Pomidory kroimy na połówki, cebulę w piórka. Do mieszanki sałat dodajemy pomidory, cebulę i całe oliwki. Wlewamy sos i mieszamy. Upieczoną pierś kroimy w plastry i podajemy na sałacie. Dekorujemy świeżą bazylią.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

09.12.2017 17:40
Smaczne jedzonko :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat