Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mistrz Smaku poleca: Kurczak nadziewany serem camembert, odc. 8

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Mistrz smaku poleca TVN
5.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

pierś z kurczaka 4 duże
szynka dojrzewająca 8 plastrów
ser camembert 1 sztuka
suszone pomidory 8 sztuk
mix sałat opakowanie
pomidorki koktajlowe 6 sztuk
cebula czerwona 1 sztuka
oliwki czarne 7 sztuk
oliwki zielone 7 sztuk
woda 3 łyżki
oliwa 3 łyżki
Sos sałatkowy włoski z bazylią i oregano Prymat opakowanie
bazylia świeża kilka listków

Marynata

olej z suszonych pomidorów 1/2 szklanki
Musztarda delikatesowa Prymat 2 łyżeczki
miód wielokwiatowy 1 łyżka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Mistrz Smaku poleca: Kurczak nadziewany serem camembert, odc. 8

Piersi kurczaka oczyszczamy i osuszamy. Układamy na desce i nacinamy wzdłuż, robiąc kieszonkę.
Przygotowujemy marynatę. W misce łączymy olej z suszonych pomidorów, miód, musztardę delikatesową, paprykę wędzoną i szczyptę soli. Piersi z kurczaka nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Pomidory suszone kroimy w drobne paseczki, ser camembert na plastry. Do każdej „kieszonki” w piersi kurczaka wkładamy pomidory suszone i po 2 plastry sera. Możemy spiąć wykałaczką. Każdą pierś zawijamy dwoma plastrami szynki i obsmażamy z każdej strony na suchej, rozgrzanej patelni. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 20 min.
W międzyczasie przygotowujemy sałatę. Zawartość saszetki sosu sałatkowego włoskiego wsypujemy do miseczki, dodajemy oliwę i wodę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 min. Pomidory kroimy na połówki, cebulę w piórka. Do mieszanki sałat dodajemy pomidory, cebulę i całe oliwki. Wlewamy sos i mieszamy. Upieczoną pierś kroimy w plastry i podajemy na sałacie. Dekorujemy świeżą bazylią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 09.12.2017 17:40
Smaczne jedzonko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak