Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z królika i łopatki Zewy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

składniki główne

królik 1 szt
łopatka bez kości 500 g tlustej
cebula 2 szt
bułka czerstwa 200 g
jajko 3 szt
ząbki czosnku 3 szt
woda 1 l
smalec 2 łyżki

do smaku

sól
Pieprz czarny Prymat w młynku
Majeranek suszony Prymat
cząber

dodatkowo

Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

Porada

waga królika to 1,5 kg plus wątróbka królika

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z królika i łopatki Zewy

Królika podzielić na porcje.
Smalec roztopić w garnku.
Do garnka włożyć kawałki królika i podsmażyć.
Potem dodać łopatkę i cebulę i też podsmażyć, pod koniec dodać ząbki czosnku.
Gdy mięso się podsmaży wlać do garnka wodę, dodać trochę soli i dusić wszystko pod przykryciem do miękkości mięsa, na chwilę przed końcem duszenia dodać wątróbkę.
Gdy będzie miękkie wyjąć je z garnka razem z cebulą, czosnkiem i wątróbką, przestudzić i obrać królika z kości.
W wywarze z duszenia mięsa namoczyć bułki.
Wszystkie mięsa i cebule z czosnkiem zmielić na najdrobniejszym sitku.
Potem dodać jajka i pozostałe przyprawy i wymieszać masę na pasztet, którą następnie rozdzielić do foremek.
Wierzch posypać bułką tartą i wstawić foremki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pasztet 45 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić pasztety.
Przechowywać w lodówce.
Pasztet można zamrozić.



PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 06.12.2017 23:54
Bardzo smaczny :)
Jagódka17
Jagódka17 06.12.2017 15:31
Domowy najlepszy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak