Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z wędzonym tofu, suszonymi figami i jajami przepiórczymi

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

rukola 50 g
pomidorki koktajlowe 130 g
tofu 100 g (wędzonego)
jajka przepiórcze 10 szt.
suszone figi 6 szt.

VINEGRET ROSSO

oliwa 4 łyżki
ocet winny czerwony 2 łyżki
miód 1 płaska łyżka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z wędzonym tofu, suszonymi figami i jajami przepiórczymi

Dzień dobry! Mamy grudzień, a za oknem ponuro i zimno. Na taką pogodę jak dziś, proponuję zdrową, lekką i pożywną sałatkę pełną słonecznych kolorów :) Wyrazista rukola i pomidorki daktylowe doskonale komponują się ze słodkimi figami, wędzonym twarożkiem sojowym i delikatnymi w smaku jajkami przepiórczymi. Całość otula słodki sos winegret z dodatkiem miodu i octu z czerwonego wina.

PRZYGOTOWANIE:

Oliwę z oliwek łączymy z miodem i octem z czerwonego wina, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.

Jajka przepiórcze gotujemy na twardo z dodatkiem soli (wtedy nie pękną i będą się łatwiej obierać po ugotowaniu). Pomidorki daktylowe i jajka kroimy na pół, tofu w małą kostkę, a figi siekamy na mniejsze kawałki. Do wszystkich składników dodajemy listki rukoli. Sałatkę podajemy z wcześniej przygotowanym sosem vinegret rosso.

Do sałatki możemy dodać także ulubione orzechy lub ziarna.

Sałatka idealnie nada się na pierwsze i drugie śniadanie, kolację lub posiłek do lunch boxa.

Życzę smacznego! :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka17
Jagódka17 06.12.2017 15:32
Wygląda niezwykle smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak