Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno- żytni na zakwasie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

zakwas żytni 50 g
mąka żytnia 130 g
woda letnia 170 ml

Chleb

zaczyn chlebowy 300 g
mąka żytnia typ 720 120 g
mąka pszenna 550 g
woda 400 ml
sól 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno- żytni na zakwasie

1. Zaczyn: Do zakwasu dodaję mąkę oraz wodę. Mieszam, przykrywam folią i odstawiam na 10-12 godzin w ciepłe miejsce.

2. Do miski przesiewam mąki. Dodaję wodę i rozczyn. Mieszam pobieżnie, przykrywam folią i odstawiam na 45 minut.

3. Po tym czasie wsypuję sól. Wyrabiam ciasto przez około 10 minut. Ponownie przykrywam i odstawiam na 45 minut.

4. Następnie ciasto wykładam na oprószoną mąką stolnicę, lekko rozpłaszczam i składam 4 razy. Ciasto przekładam do wysmarowanej oliwą miski, przykrywam i odstawiam na 30 minut. Czynność ze składaniem powtarzam jeszcze 2 razy.

5. Następnie formuję z ciasta okrągły bochenek. Przykrywam i odstawiam na 2 godziny do wyrośnięcia.

6. Ciasto przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem nacinam ciasto na wierzchu.

7. Piekarnik nagrzewam do temperatury 250 stopni. Wkładam blaszkę z chlebem. Piekę 15 minut, a następnie zmniejszam temperaturę do 210 stopni i piekę jeszcze przez 35-40 minut. Upieczony chleb zdejmuję z blachy i układam na kratce do przestudzenia.
Zobacz film: Chleb z silikonowej

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka17
Jagódka17 06.12.2017 15:39
Piękny chlebuś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak