Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser truskawkowy obłoczek

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

truskawki 200 g
śmietana 30% 350 ml
galaretka truskawkowa 1 op
likier truskawkowy 1 kieliszek
cukier puder 1,5 łyżki
czekolada mleczna 4 kostki
listki melisy

Przepis i sposób przygotowania na: Deser truskawkowy obłoczek

1. Galaretkę rozpuszczam w 1 szklance wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Truskawki obieram z szypułek. Kilka sztuk odkładam do dekoracji. Pozostałe truskawki kroję w kostkę. Schłodzoną śmietanę (250ml) ubijam na sztywno w wysokim naczyniu. Dodaję tężejącą galaretkę i razem miksuję. Do masy wlewam likier i dodaję pokrojone truskawki. Wszystko dokładnie mieszam. Masę przelewam do pucharków lub miseczek. Wstawiam na godzinę do lodówki.
2. Czekoladę kroję w małą kostkę. Pozostałą śmietanę (100ml) ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Śmietanę przekładam do rękawa cukierniczego i wykładam na wierzch deseru. Deserki dekoruję pozostałymi truskawkami, czekoladą i listkami melisy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak