Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z szynką, ogórkiem i orzechami nerkowca

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka 1,5 szkl
drożdże 20 g
woda 0,5 szkl
cukier 0,5 łyżeczki
oliwa 2,5 łyżki
sól szczypta

Dodatkowo

przecier pomidorowy 3 łyżki
cebula 2 szt
ogórki kiszone 3 szt
pomidor 1 szt
szynka 100 g
orzechy nerkowca 50 g
ser żółty 50 g
sól
pieprz
oregano
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z szynką, ogórkiem i orzechami nerkowca

Kroki postępowania

1
Ciasto: W letniej wodzie rozpuszczam świeże drożdże i cukier. Mąkę przesiewam do miski. Wlewam rozpuszczone drożdże. Dodaję oliwę i sól. Wyrabiam ciasto przez około 5 minut. Ciasto oprószam mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia.
Krok 1 - Pizza z szynką, ogórkiem i orzechami nerkowca foto
2
Pomidora i ogórki kroję w plasterki. Cebulę kroję w piórka i szklę na oleju. Szynkę kroję w kostkę. Ser żółty ścieram na tarce o dużych otworach.
Krok 2 - Pizza z szynką, ogórkiem i orzechami nerkowca foto
3
Wyrośnięte ciasto wykładam na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Z ciasta formuję okrąg.Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście rozkładam podsmażoną cebulę, plasterki ogórka, pomidora i szynkę.
Krok 3 - Pizza z szynką, ogórkiem i orzechami nerkowca foto
4
Wierzch ciasta posypuję orzechami, serem i przyprawami. Pizzę piekę
Całość posypuję orzechami nerkowca, przyprawami i żółtym serem. Pizzę piekę około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Podaję obficie polaną ketchupem.
Krok 4 - Pizza z szynką, ogórkiem i orzechami nerkowca foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak