Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczny tatar ze śledzia

5.0
(87)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Jak podać śledzia w ciekawej formie? Ten świąteczny tatar ze śledzia z dodatkiem ogórka kiszonego, cebuli i borowików świetnie wygląda i pysznie smakuje! Dobrze doprawiony musztardą i przyprawami sprawia, że jest aromatyczny i pełny smaku.

Składniki:

Składniki

filety śledziowe 4 sztuki
ogórek kiszony 1 sztuka
cebula 1 sztuka
pietruszka zielona 2 gałązki
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
majeranek 1 łyżeczka
Musztarda francuska Prymat 1 łyżeczka
szczypiorek
borowiki marynowane 6 sztuk
koperek świeży 1 gałązka
olej 1 łyżka
miód 1 łyżeczka

Do dekoracji

cebula czerwona
koperek
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny tatar ze śledzia

Jeśli szukasz pomysłu na ciekawe podanie śledzi to zapraszam do tego przepisu. Tatar ze śledzie wygląda pięknie, smakuje też wybornie.

- propozycja na Wigilię, imprezę lub po prostu na kolację,

- koniecznie odpowiednio dopraw, 

- wykorzystaj świeży koperek i szczypiorek.

Filety śledziowe pokrój w drobne kawałki o kształcie rombów. Dzięki temu tatar będzie ładnie wyglądał na talerzu. Do miski dodaj pokrojony drobno ogórek kiszony, cebulę pokrojoną w kostkę, miód i kawałki śledzia - całość dopraw świeżo zmielonym pieprzem kolorowym.

Dodaj drobno posiekaną zieloną pietruszkę, majeranek, świeży szczypiorek i musztardę francuską, a także pokrojone w kawałki borowiki, koperek oraz olej.

Całość dobrze wymieszaj i wyłóż na talerz (okrągłym naczyniem uformuj kształt dania).

Na samym końcu udekoruj tatara kapeluszami marynowanych borowików, czerwoną cebulą i świeżym koperkiem. Całość polej oliwą z oliwek.

Po więcej przepisów na pyszne śledzie zapraszam tutaj. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 01.12.2017 22:53
Super przepis na pyszny tatar śledziowy.;)
hanbes 01.12.2017 18:54
Wow, coś nowego! Jestem ze Śląska i robimy podobną potrawę o nazwie hekele. Uwielbiam takie przystawki i tak myślę, że śledź w takiej postaci na pewno jest wspaniały...
Róża1 01.12.2017 14:13
superowy przepis !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak