Sposób przygotowania

Olej wlewamy do miski, dodajemy dwie łyżeczki musztardy rosyjskiej, przyprawę do mięs i mieszamy. Mięso zalewamy marynatą i odstawiamy na chwilę. Smażymy na patelni z obu stron przez około 5 min. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy rosołem i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie - w temperaturze 180 °C przez ok. 1,5 godziny.
Marchewki gotujemy na półtwardo. Pora szatkujemy, czosnek kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i podsmażamy pora z czosnkiem. Po chwili wlewamy wino, śmietanę i mieszamy. Gotujemy do zredukowania sosu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Następnie dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory oraz rozgniecione i posiekane orzechy włoskie. Doprawiamy do smaku imbirem.
Upieczone mięso wykładamy na deskę i odstawiamy na 5 minut, żeby odpoczęło. Kroimy w plastry. Mięso podajemy na sosie porowo-orzechowym. Danie dekorujemy ugotowanymi marchewkami i listkami natki pietruszki.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !