Mistrz Smaku poleca: Wieprzowina w sosie porowo-orzechowym, odc. 5

odc. 5 Mistrz smaku poleca

Mistrz Smaku poleca: Wieprzowina w sosie porowo-orzechowym, odc. 5

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • karkówka wieprzowa

    1 kg
  • rosół z kury

    1/2 l
  • por (biała część)

    1/2
  • ząbki czosnku

    3
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • śmietana 30%

    200 ml
  • orzechy włoskie

    1 garść
  • pomidory suszone Smak

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • marchewki

    3-4 młode
  • natka pietruszki

    kilka listków

Do smaku

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • gałka muszkatołowa cała

  • imbir mielony

Marynata

  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • musztarda rosyjska

    2 łyzki
  • przyprawa do mięs

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Olej wlewamy do miski, dodajemy dwie łyżeczki musztardy rosyjskiej, przyprawę do mięs i mieszamy. Mięso zalewamy marynatą i odstawiamy na chwilę. Smażymy na patelni z obu stron przez około 5 min. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy rosołem i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie - w temperaturze 180 °C przez ok. 1,5 godziny.
Marchewki gotujemy na półtwardo. Pora szatkujemy, czosnek kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i podsmażamy pora z czosnkiem. Po chwili wlewamy wino, śmietanę i mieszamy. Gotujemy do zredukowania sosu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Następnie dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory oraz rozgniecione i posiekane orzechy włoskie. Doprawiamy do smaku imbirem.
Upieczone mięso wykładamy na deskę i odstawiamy na 5 minut, żeby odpoczęło. Kroimy w plastry. Mięso podajemy na sosie porowo-orzechowym. Danie dekorujemy ugotowanymi marchewkami i listkami natki pietruszki.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

03.12.2017 21:53
Smakowite danie;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat