Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie korzenne

5.0
(42)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Oryginalne w smaku - śledzie korzenne. Są proste do przygotowania, przepyszne w smaku i w dodatku pachną "świętami". Idealny przepis na Boże narodzenia, ale także dla tych, którzy lubią jeść śledzie o różnych smakach. Polecam!

Składniki:

filety śledziowe 3 sztuki
cebula czerwona 1 sztuka
rodzynki 1 garść
olej rzepakowy 4 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 0,5 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 1 liść
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie korzenne

Śledzie korzenne przygotowujemy z Przyprawą do piernika, rodzynkami oraz cebulą. Oryginalny słodko-korzenny smak świetnie pasuje do śledzi i do innych świątecznych potraw. 

Rodzynki zalewamy letnią wodą, odstawiamy.

Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać.

Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w grubsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przelewamy na sicie wrzątkiem.

Do oleju wsypujemy przyprawę, mieszamy. Do miski wrzucamy śledzie, odcedzone rodzynki, liść laurowy, cebulę, olej z przyprawą korzenną, wszystko dokładnie mieszamy.

Śledzie wkładamy do słoika i odstawiamy do lodówki. Przed podaniem można je jeszcze posypać świeżo mielonym pieprzem.

Śledzie można przyrządzić na wiele sposobów i najróżniejszymi dodatkami. Do najbardziej popularnych należy przepis na śledzie z jabłkiem w śmietanie, ale znane są także śledzie w oleju i pomidorami, czyli śledzie po kaszubsku. Tu znajdziesz przepisy na  śledzie

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka17
Jagódka17 06.12.2017 15:33
Takich jeszcze nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak