Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie korzenne
Śledzie korzenne przygotowujemy z Przyprawą do piernika, rodzynkami oraz cebulą. Oryginalny słodko-korzenny smak świetnie pasuje do śledzi i do innych świątecznych potraw.
Rodzynki zalewamy letnią wodą, odstawiamy.
Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać.
Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w grubsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przelewamy na sicie wrzątkiem.
Do oleju wsypujemy przyprawę, mieszamy. Do miski wrzucamy śledzie, odcedzone rodzynki, liść laurowy, cebulę, olej z przyprawą korzenną, wszystko dokładnie mieszamy.
Śledzie wkładamy do słoika i odstawiamy do lodówki. Przed podaniem można je jeszcze posypać świeżo mielonym pieprzem.