Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Snow balls, czyli trufle handmade .*.

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

masło 110 g (w pokojowej temperaturze)
gorzka czekolada 40 g
czekolada mleczna 40 g
cukier puder 100 g

Posypka

cukier puder 50 g
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
kakao

Porada

Aby trufle miały jeszcze bardziej świąteczny charakter, w momencie ubijania mikserem masła z cukrem można dodać szczyptę cynamonu lub Przyprawy do piernika, ciast i deserów Prymat.

Przepis i sposób przygotowania na: Snow balls, czyli trufle handmade .*.

W kąpieli wodnej rozpuścić połamane na kostki czekolady. Masło pokroić w małą kosteczkę. Czekoladę gorzką i mleczną połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystygnięcia.
Masło rozdrobnić i utrzeć mikserem z cukrem pudrem na miękką jednolitą masę. Następnie cały czas miksując, stopniowo wlewać rozpuszczoną czekoladę. Wstawić do lodówki na około 2 godziny, aby masa stężała, lecz nadawała się do formowania.
Uformować z masy stożki lub kulki i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Wyjąć z lodówki i część posypać kakao, a część posypką z cukru pudru zmieszanego z cukrem z prawdziwą wanilią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak