Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z łososia pieczony w pomarańczowo-korzennej marynacie .*.

5.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Aromatyczny filet z łososia w sam raz na wigilijną kolację. Korzenna marynata idealnie wkomponuje się w świąteczne smaki i aromaty. Polecam!

Składniki:

Lista składników

filet z łososia 450 gramów

Marynata:

pomarańcza 1/2 sztuki
sok z pomarańczy 1/2 sztuki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz ognisty mielony Prymat 1/3 łyżeczki
Goździki całe Prymat kilka szt.
miód 2 łyżki
żurawina suszona łyżki

Porada

Ryba nie wymaga długiego marynowania. Wystarczy kilkanaście minut, by aromatyczne zioła z cytryną połączyły się z delikatnym mięsem łososia.

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z łososia pieczony w pomarańczowo-korzennej marynacie .*.

Łosoś marynowany w soku z pomarańczy z dodatkiem goździków, papryki i pieprzu to kwintesencja świątecznych smaków. Dla osób, które nie przepadają za karpiem ten przepis to świetna pomysł na rybę na Wigilię.

Łososia opłukać i podzielić na trzy porcje.

Przygotować marynatę: wymieszać sok z pomarańczy z miodem oraz przyprawami. Następnie umieścić łososia w naczyniu żaroodpornym i zalać marynatą, wcierając ją delikatnie w rybę. Dodać suszoną żurawinę. Naczynie z łososiem odstawić na ½ godziny do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Naczynie umieścić w piekarniku i piec ok. 20 minut. Udekorować plasterkami pomarańczy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak