Pieczone pierogi z kapustą i grzybami .*.

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami .*.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka pszenna

    500 g
  • drożdże

    1 opakowanie (instant)
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól morska

    1 szczypta
  • masło

    40 g
  • mleko

    220 ml
  • jajko

    1 szt.
  • jajko

    1 szt. (do posmarowania pierogów)

Farsz

  • grzyby suszone

    50 g
  • kapusta kiszona

    500 g
  • cebule

    2 szt. (pokrojone w kostkę)
  • liść laurowy

    2 szt.
  • ziele angielskie całe

    2 ziarna
  • olej do smażenia

Do smaku

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Suszone grzyby zalać wodą i namoczyć przez kilka godzin. Następnie gotować w wodzie, w której się moczyły przez ok. 30 minut. Ugotowane grzyby odsączyć z wywaru i posiekać.
Kapustę przepłukać zimną wodą, odcisnąć, a następnie posiekać. Włożyć do garnka oraz zalać wywarem z grzybów, dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować około godzinę. Cebulę podsmażyć na oleju, a następnie dodać cebulę oraz grzyby do ugotowanej kapusty i znów zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Dolać wody, jeśli zbyt mocno odparuje z garnka.
Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę, cukier, sól, drożdże, masło i wszystko posiekać. Następnie dodać jajko i mleko. Energicznymi ruchami wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się.
Ciasto rozwałkować dość cienko, wykroić szklanką kółka i nakładać na nie farsz oraz skleić na brzegach. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej pierogi, przykryć bawełnianą szmatką i pozostawić w ciepłym miejscu na 20 min. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przed włożeniem do piekarnika posmarować pierogi rozmąconym jajkiem i piec ok. 20 minut do zrumienienia.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat