Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierogi z kapustą i grzybami
Kapustę przepłukać zimną wodą, odcisnąć, a następnie posiekać. Włożyć do garnka oraz zalać wywarem z grzybów, dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować około godzinę. Cebulę podsmażyć na oleju, a następnie dodać cebulę oraz grzyby do ugotowanej kapusty i znów zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Dolać wody, jeśli zbyt mocno odparuje z garnka.
Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę, cukier, sól, drożdże, masło i wszystko posiekać. Następnie dodać jajko i mleko. Energicznymi ruchami wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się.
Ciasto rozwałkować dość cienko, wykroić szklanką kółka i nakładać na nie farsz oraz skleić na brzegach. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej pierogi, przykryć bawełnianą szmatką i pozostawić w ciepłym miejscu na 20 min. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przed włożeniem do piekarnika posmarować pierogi rozmąconym jajkiem i piec ok. 20 minut do zrumienienia.