Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniaczki z nadzieniem z grzybów i kapusty .*.

5.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ciasto francuskie 1 opakowanie

Nadzienie

grzyby suszone 50 g
kapusta kiszona 500 g
cebula 2 szt. (pokrojone w kostkę)
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
Ziele angielskie całe Prymat 2 ziarna

Do smaku

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Kminek cały Prymat

Porada

Zamiast ciasta francuskiego można przygotować kapuśniaczki np. z ciasta drożdżowego. Do posypania kapuśniaczków można użyć też maku lub czarnuszki.

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczki z nadzieniem z grzybów i kapusty .*.

Suszone grzyby zalać wodą i namoczyć przez kilka godzin. Następnie gotować przez około 30 minut w wodzie, w której się moczyły. Ugotowane grzyby odsączyć z wywaru i posiekać.
Kapustę przepłukać zimną wodą, odcisnąć, a następnie posiekać. Włożyć do garnka oraz zalać wywarem z grzybów, dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować około godzinę. Dolać wody, jeśli zbyt mocno odparuje z garnka.
Obrane cebule posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Następnie dodać je wraz z grzybami do ugotowanej kapusty i ponownie zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto francuskie wyjąć z opakowania i przekroić na dwa prostokąty. Nałożyć na jeden i drugi kawałek ciasta przygotowane nadzienie i uformować dwa rulony. Rulony pokroić na równe części i zlepić wszystkie końce ciasta. Tak przygotowane paszteciki odwrócić łączeniem do dołu. Wierzch kapuśniaczków posmarować rozmąconym żółtkiem i piec w 200 st. C przez ok. 25 min. do zrumienienia się ciasta. Podawać z barszczem czerwonym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak