Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijna zupa z suszonych grzybów z ziemniakami i łazankami

5.0
(52)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Tradycyjna wigilijna zupa grzybowa, gotowana na wywarze z suszonych grzybów. Bardzo aromatyczna i smaczna! Doskonale smakuje podana z łazankami. 

Składniki:

Lista składników

ziemniaki 2 sztuki
marchewki 2 sztuki
cebula 1 sztuka
olej 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 liść
bulion warzywny 1 litr
borowiki suszone 100 gramów
wywar grzybowy 250-500 mililitrów
masło 1 łyżka
śmietana 36% 250 mililitrów
koperek 1 pęczek
makaron łazanki 200 gramów

Do smaku

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Porada

Aby uzyskać intensywniejszy smak zupy grzybowej, można dodać cały wywar powstały z gotowania grzybów.

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijna zupa z suszonych grzybów z ziemniakami i łazankami

Z tego przepisu dowiesz się:

- jak zrobić rosół pod zupę
- jak zrobić zupę z suszonych grzybów
- jakie wybrać grzyby na zupę

1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w bardzo drobną kostkę. Marchewki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

2. W dużym rondlu rozgrzej łyżkę oleju, zrumień na nim cebulę, dodaj ziemniaki, marchew i listek laurowy. Całość zalej bulionem i gotuj przez około 12-15 minut. Całość dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu.

3. Grzyby namocz w 500 ml zimnej wody, odstaw na 2 godziny, a następnie ugotuj do miękkości w wodzie, w której się moczyły.

4. Ostudź grzyby i pokrój w paseczki. Podsmaż je na łyżce oleju i łyżce masła. Następnie dodaj do rosołu. Później dolej połowę wywaru, w którym gotowały się grzyby i śmietanę. Całość zagotuj, ponownie dopraw do smaku solą i pieprzem, a po zestawieniu z ognia dodaj świeżo siekany koperek lub pietruszkę. Podawaj razem z łazankami.

Suszone borowiki możesz zastąpić podgrzybkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 23.01.2019 11:55
Zupę z suszonych grzybów gotuję bardzo często, zawsze mam ich duży zapas :)
Bożena Matuszczyk 04.12.2017 21:55
PYSZNA ZUPKA PODOBA MI SIĘ PRZEPIS;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak