Wigilijna zupa z suszonych grzybów .*.

Wigilijna zupa z suszonych grzybów .*.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ziemniaki

    2 szt.
  • marchewki

    2 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • olej

    2 łyżki
  • liść laurowy

    1 szt.
  • bulion warzywny

    1 litr
  • borowiki suszone

    100 g (lub podgrzybków)
  • wywar grzybowy

    250-500 ml (z namaczania i gotowania)
  • masło

    1 łyżka (do podsmażania grzybów)
  • śmietana 36%

    250 ml
  • koperek

    1 pęczek
  • makaron łazanki

    200 g (ugotowany)

Do smaku

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w bardzo drobną kostkę. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W dużym rondlu rozgrzać łyżkę oleju, zrumienić na nim cebulę, dodać ziemniaki, marchew i listek laurowy, zalać bulionem i gotować przez ok. 12-15 minut. Całość doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu.
Grzyby namoczyć w 500 ml zimnej wody, odstawić na 2 godziny, a następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której moczyły się grzyby. Po ugotowaniu grzyby ostudzić i pokroić w paseczki. Tak przygotowane grzyby podsmażyć na łyżce oleju i łyżce masła, dodać do rosołu. Następnie wlać połowę wywaru, w którym gotowały się grzyby i śmietanę. Całość zagotować, ponownie doprawić do smaku solą i pieprzem, a po zestawieniu z ognia dodać świeżo siekany koperek lub pietruszkę. Podawać z łazankami.
Doradca Smaku
Aby uzyskać intensywniejszy smak zupy grzybowej, można dodać cały wywar powstały z gotowania grzybów.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

04.12.2017 21:55
PYSZNA ZUPKA PODOBA MI SIĘ PRZEPIS;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat