Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w bardzo drobną kostkę. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W dużym rondlu rozgrzać łyżkę oleju, zrumienić na nim cebulę, dodać ziemniaki, marchew i listek laurowy, zalać bulionem i gotować przez ok. 12-15 minut. Całość doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu.
Grzyby namoczyć w 500 ml zimnej wody, odstawić na 2 godziny, a następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której moczyły się grzyby. Po ugotowaniu grzyby ostudzić i pokroić w paseczki. Tak przygotowane grzyby podsmażyć na łyżce oleju i łyżce masła, dodać do rosołu. Następnie wlać połowę wywaru, w którym gotowały się grzyby i śmietanę. Całość zagotować, ponownie doprawić do smaku solą i pieprzem, a po zestawieniu z ognia dodać świeżo siekany koperek lub pietruszkę. Podawać z łazankami.

Porada autora

Aby uzyskać intensywniejszy smak zupy grzybowej, można dodać cały wywar powstały z gotowania grzybów.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !