Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z dynią, czerwoną cebulą i pomidorkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podudzia z kurczaka 8 szt
dynia 1 kawałek
pomidorki koktajlowe ok. 12 szt
cebula czerwona 2-3 szt
oliwa
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Rozmaryn suszony Prymat
Tymianek suszony Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z dynią, czerwoną cebulą i pomidorkami

Kroki postępowania

1
Podudzia kurczaka umyć, osuszyć i obsypać paprykami, solą pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Dynię obrać i pokroić w większą kostkę. Cebulę pokroić w grube piórka. Warzywa dodać do mięsa, skropić olejem i wymieszać.
Krok 1 - Kurczak z dynią, czerwoną cebulą i pomidorkami foto
2
Mięso z warzywami przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec 40 minut.
Krok 2 - Kurczak z dynią, czerwoną cebulą i pomidorkami foto
3
Do zapiekanki dodać pomidorki koktajlowe i zapiekać jeszcze ok 20 minut.
Krok 3 - Kurczak z dynią, czerwoną cebulą i pomidorkami foto
4
Danie jest gotowe, gdy mięso i warzywa będą miękkie.
Krok 4 - Kurczak z dynią, czerwoną cebulą i pomidorkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak