Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bananowiec na biszkopcie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt tortownica 26 cm

mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
cukier kryształ 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżka
jajko 5 szt

masa

banan 4 szt
galaretka cytrynowa 1 szt
cukier puder 7 łyżek
masło 200 g

dodatkowo

galaretka cytrynowa 2 szt
banan 2 szt
bita śmietana w proszku 1 opakowanie
mleko 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Bananowiec na biszkopcie

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier kryształ oraz cukier waniliowy i miksujemy. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. W oddzielnym naczyniu przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy. Następnie mąkę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia składników. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy równomiernie do blaszki i pieczemy w 170 stopniach przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt rzucamy na ścierkę z wysokości ok 40 cm i odstawiamy w blaszce do ostygnięcia. Następnie blaszkę obkrawamy w koło nożem, wyciągamy biszkopt i odrywamy z niego papier do pieczenia. Na dno tortownicy wykładamy nowy papier do pieczenia lub folię spożywczą i układamy z powrotem biszkopt i zakładamy obręcz.
Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody i odstawiamy aż zacznie tężeć. W tym czasie ucieramy masło na puszystą masę z dodatkiem cukru. Banany rozgniatamy widelcem na tzw papkę. Do masła dodajemy stopniowo na przemian rozgniecione banany oraz tężejącą galaretkę. Masę równo rozsmarowujemy na biszkopcie.
Pozostałe galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Na cieście układamy pokrojone w plastry banany. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto wkładamy do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki. Następnie zimne mleko lub śmietankę ubijamy ze śnieżką w proszku na sztywną pianę. Za pomocą szprycy dekorujemy wierzch ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak