Mistrz Smaku poleca: Owoce morza z warzywami, odc. 2

odc. 2 Mistrz smaku poleca

Mistrz Smaku poleca: Owoce morza z warzywami, odc. 2

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • owoce morza

    500 g (mieszanka: krewetki, małże)
  • cebula

    1 mała
  • ząbki czosnku

    3 sztuki
  • marchewka

    1 sztuka
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • Pomidory krojone z puszki

    1 (pelati)
  • oliwa z oliwek

    2 łyżki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • kolendra cała

    1 pęczek
  • bagietka

    1 sztuka

Do smaku

  • sól morska

    szczypta
  • oregano

    szczypta
  • chili pieprz cayenne

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w kostkę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek miażdżymy i drobno siekamy. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przygotowane warzywa.
Zalewamy białym winem, pomidorami pelati i gotujemy kilka minut. Doprawiamy roztartym w dłoni oregano. Następnie dodajemy cukier, żeby wydobyć słodycz pomidorów.
Całość mieszamy i dodajemy owoce morza. Dusimy 10-15 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku chili pieprzem cayenne i posypujemy posiekaną kolendrą. Podajemy z chrupiącą bagietką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

27.11.2017 12:25
Ja jeszcze nie robiłam owoców morza, a te wyglądają bardzo apetycznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat