Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantna zupa fasolowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 1 szklanka
kiełbasa podwawelska 0,5 kg
cebula 1 szt
papryka czerwona 0,5 szt
papryka żółta 0,5 szt
cukinie małe 1 szt
papryczka chili 0,5-1 szt
pieczarki 15 dag
kukurydza konserwowa 1 szklanka
olej 1-2 łyżki
koncentrat pomidorowy 3-4 łyżki
sól i pieprz do smaku
cukier do smaku
czosnek 2 ząbki
ketchup pikantny 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantna zupa fasolowa

Kroki postępowania

1
Fasolę namoczyć w wodzie najlepiej poprzedniego dnia. Następnie zmienić wodę i gotować. Obraną z osłonki kiełbasę pokroić w pół krążki, podsmażyć na patelni, dodać posiekaną cebulę, zeszklić.
Krok 1 - Pikantna zupa fasolowa foto
2
Do półmiękkiej fasoli dodać podsmażoną kiełbasę i dalej gotować.
Krok 2 - Pikantna zupa fasolowa foto
3
Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cukinię, czosnek i paprykę. Pod koniec dodać bardzo drobno posiekaną papryczkę chili.
Krok 3 - Pikantna zupa fasolowa foto
6
Przygotowane warzywa połączyć z fasolą, dodać koncentrat pomidorowy, ketchup, posiekane pieczarki, odrobinę soli i pieprzu, gotować do miękkości. Kukurydzę osączyć z zalewy, połączyć z zupą, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Krok 4 - Pikantna zupa fasolowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 27.11.2017 22:36
moje smaki fasolowe
SzczyptaChili 27.11.2017 09:32
Bardzo lubię takie rozgrzewające zupy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak