Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z pomelo

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

awokado 1 szt
rukola 100 g
ser pleśniowy złocisty 100 g
pestki słonecznika 1 garść prażonych
orzechy 1 garść sojowe
pomidorki cherry 10-12 szt
pomelo 1 szt
sól i pieprz

Sos

olej z pestek winogron 1/4 szklanki
ocet winny 2 łyżeczki
miód płynny 1 łyżeczka
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 2 łyżeczki
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z pomelo

Sos : ¼ szklanki oleju z pestek winogrona połączyłem z 2 łyżeczkami białego octu winnego, z jedną łyżeczką miodu, jedną łyżeczką pieprzu cytrynowego i dwoma łyżeczkami bazylii. Doprawiłem solą i odrobiną soku z cytryny.
Pomelo obrałem, podzieliłem na cząstki , usunąłem błony. Awokado po obraniu pokroiłem w kostkę. Pomidorki w ćwiartki, ser pleśniowy również.
Na suchej patelni uprażyłem w międzyczasie ziarna słonecznika.

Na talerzu rozłożyłem roszponkę, na niej pozostałe składniki sałatki, posypałem uprażonym słonecznikiem i orzechami soi. Doprawiłem solą i pieprzem. Całość polałem sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak