Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka kokosowe z mąki amarantusowej

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

18 sztuk

cukier 60 gram
masło 50 gram
wiórki kokosowe 50 gram
mleko skondensowane 50 gram
jajko 1 sztuka
mąka amarantusowa 100 gram
sok z cytryny 1 łyżka

Dodatkowo

mleko w proszku

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka kokosowe z mąki amarantusowej

W niewielkim rondelku należy umieścić masło cukier, śmietankę/mleczko i wiórki kokosowe.
Całość wymieszać i podgrzać do momentu połączenia się składników.
Ciepłą masę przełożyć do miski i połączyć (dłonią) z jajkiem, mąką oraz sokiem z cytryny.
Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę obtoczyć w mleku w proszku i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Piec (*) (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 180 stopniach.

(*) Korzystając z piekarnika gazowego (tak jak ja) - na spod warto podłożyć dodatkową blachę, ponieważ ciasteczka od dołu mogą zbytnio się zapiekać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 03.06.2018 09:06
Dobre ciasteczka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak