Risotto z pieczoną dynią

Risotto z pieczoną dynią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    (hokkaido)
  • sól morska

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • rozmaryn

    1 łyżeczka
  • olej

    3 łyżki
  • ząbki czosnku

    2
  • cebula

    1
  • ryż arborio

    200 g
  • białe wino

    100 ml
  • bulion

    400 ml
  • masło

    1 łyżka
  • śmietana 18 proc

    150 ml (słodka)
  • parmezan

  • szpinak

    1 garść
  • oliwa

  • kwaśna śmietana

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dynię kroimy na 4 części, czyścimy z pestek za pomocą łyżki. Usuwamy też wewnętrzne włókna i nacinamy każdy kawałek w kratkę.
Dzięki temu przypraw łatwiej dotrze do wnętrza, a dynia szybciej się upiecze.
Tak przygotowaną dynię kładziemy na blaszce do pieczenia, delikatnie polewamy olejem, przyprawiamy suszonym rozmarynem i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
W międzyczasie przygotowujemy podstawę do risotto.
W szerokim garnku rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek, cebulę pokrojoną w kostkę i ryż.
Całość smażymy na średnim ogniu, ciągle mieszając. Następnie dodajemy białe wino, bulion, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy pod przykryciem na delikatnym ogniu przez około 20 minut. Do ugotowanego ryżu wlewamy 200 ml bulionu dodajemy masło, słodką śmietankę i 1/4 upieczonej dyni. Ważne jest, żeby dnia się rozpadła i połączyła z risotto. Całość gotujemy przez około 5-7 minut. Kiedy ryż będzie miękki dodajemy resztę dyni i szpinak. Delikatnie mieszamy i ściągamy z ognia.
Tak przygotowane risotto podajemy z kwaśną śmietaną, oliwą i startym parmezanem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SzczyptaChili

25.11.2017 08:37
Wygląda bardzo apetycznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat