Rurki z kremem

Rurki z kremem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka tortowa

    500 g
  • masło

    250 g
  • śmietana 18 proc

    250 g

Krem

  • mleko

    450 ml
  • masło

    200 g
  • cukier

    110 g
  • budyń waniliowy

    1
  • laska wanilii

    1

Dodatkowo

  • cukier kryształ

  • białko

    1
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania


Ciasto

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy kruche ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce. Każdą foremkę smarujemy masłem. Najlepiej natłuścić ręce miękkim masłem i natrzeć każdą z rurek.
Ciasto przekładamy na blat posypany mąką i wałkujemy na grubość 1-2 mm. Kroimy wąskie paski o szerokości 1,5 cm. Każdą rurkę owijamy ciastem zaczynając od węższego końca. Paski powinny delikatnie zachodzić na siebie. Wierzch rurek smarujemy roztrzepanym białkiem i moczymy w cukrze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie dociskając rurki do blachy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 12-15 minut. Rurki powinny mieć jasnozłoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy rurki na 5 minut do wystudzenia. Następnie delikatnie zsuwamy rurki z foremek.

Krem

Do kubka wlewamy 50 ml mleka, dodajemy budyń i mieszamy do rozpuszczenia się budyniu. Pozostałe mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier i nasiona wanilii. Mleko doprowadzamy do wrzenia, wlewamy budyń i energicznie mieszamy. Kiedy budyń zgęstnieje odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce zimny budyń. Ucieramy na gładki krem. Gotowy krem schładzamy w lodówce przez godzinę. Tak przygotowanym kremem nadziewamy rurki.

Jagódka17
- suche rurki możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do kilku tygodni - rurki można nadziać bitą śmietaną lub kremem karpatkowym

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Patrycja33

29.11.2017 00:26
wyglądają smakowicie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat