Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche z gruszką w kremie czekoldowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

masło 82% 150 g
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 1/2 szklanki
kakao 3 łyżki prawdziwego
mąka pszenna 300 g

Krem

biała czekolada 200 g
serek mascarpone 250 g
jajko 2 sztuki

Dodatowo

gruszki 3-4 sztuki
cukier puder

Porada

Gruszek najlepiej użyć lekko dojrzałych

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche z gruszką w kremie czekoldowym


Ciasto kruche:Masło posiekać z cukrem oraz kakao.
Dodać żółtka, wsypać mąkę.
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, odstawić na 30 min do lodówki.

Krem:Białą czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną, wystudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem.
Białka ubić na sztywną pianę.
Do żółtek dodać białka mascarpone oraz białą czekoladę.
Zmiksować do połączenia się składników.

Gruszki obrać, odciąć korzonki.

Ciasto kruche rozwałkować cienko na papierze do pieczenia.
Wyłożyć nim keksówkę, naciąć odstające boki.
W cieście umieścić gruszki, wlać krem czekoladowy.
Pozostałe skrawki ciasta kruchego porwać na małe kawałki , posypać po wierzchu kremu.

Piec 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Pozostawić do wystudzenia , schłodzić w lodówce do zastygnięcia masy.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 22.11.2017 19:16
Dziękuję bardzo :)
SzczyptaChili 22.11.2017 19:16
Dziękuję bardzo :)
SzczyptaChili 22.11.2017 19:15
Dziękuję bardzo :)
Jagódka17
Jagódka17 22.11.2017 14:53
Świetne ciasto
Justi2401 22.11.2017 12:24
Jakie piękne ciasto! Można jeść oczami :)
wyattearp 22.11.2017 11:05
smacznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak