Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane ziemniaki z boczkiem i twarogiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg małych
cebule 2 sztuki
boczek parzony 500 g
twaróg półtłusty 250 g
kwaśna śmietana 4 łyżki
sól
Pieprz czarny Prymat w młynku

Porada

Danie jest sycące chociaż do najlżejszych nie należy. Ziemniaki podawać najlepiej z lekką sałatką z ulubionych warzyw, świeżych lub konserwowych.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane ziemniaki z boczkiem i twarogiem

Ziemniaki dokładnie wyszorować ( większe można przekroić na pół) , ugotować na pół miękko w osolonym wrzątku, odcedzić osuszyć.

Boczek i obrane cebule pokroić w kostkę.
Rozgrzać suchą patelnie , przesmażyć boczek a gdy wytopi tłuszcz dodać cebulę, smażyć przez chwilę do jej zeszklenia.

Twaróg rozdrobnić.

Ugotowane ziemniaki wymieszać z boczkiem, twarogiem i śmietaną.
Doprawić świeżo mielonym, kolorowym pieprzem.

Zapiekać 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 150 st. ( do całkowitej miękkości ziemniaków)

Podawać ze świeżymi lub konserwowymi warzywami.
Do popicia z maślanką , kefirem czy też z zsiadłym mlekiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 22.11.2017 10:27
Dziękuję :)
Jagódka17
Jagódka17 21.11.2017 12:09
Fajny pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak