Piernik staropolski

Piernik staropolski

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka pszenna

    500 g
  • miód prawdziwy

    250 g
  • cukier

    220 g
  • mleko 3,2%

    250 g
  • masło

    125 g
  • jajka

    2
  • przyprawa do piernika

    2 szt
  • soda oczyszczona

    1,5 łyżeczki
  • sól

    1/3 łyżeczki

Dodatkowo

  • orzechy włoskie

    50
  • rodzynki

    50 g
  • powidła śliwkowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sodę, przyprawę do piernika i sól. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło, miód i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż wszystkie składniki rozpuszczą się i połączą. Odstawiamy na bok do wystudzenia. Przestudzone masło łączymy z mąką, dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy posiekane orzechy i rodzynki. Ciasto po wyrobieniu jest dość luźne, po leżakowaniu zmieni swoją konsystencję.
Ciasto przekładamy do kamionkowego lub szklanego naczynia przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie ciasto owijamy lnianą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 4-6 tygodni. To minimalny czas w jakim powinien dojrzewać piernik.
Dojrzałe ciasto wałkujemy na blaty o grubość 0,5 cm i wymiarach foremki w jakiej będzie pieczony piernik, delikatnie podsypując mąką. Może to być foremka keksowa lub standardowa, kwadratowa. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy rozwałkowane ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 20-25 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Tak postępujemy z każdym blatem do wykorzystania całego ciasta.
Gotowe, zimne blaty owijamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 2-3 dni, aż zmiękną. Następnie przekładamy piernik domowymi powidłami i lekko dociskamy. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 2 dni, aż piernik zmięknie. Piernik dekorujemy polewą czekoladową.
Jagódka17
- do piernika można użyć dowolnych, ulubionych bakalii lub zupełnie je pominąć - surowe, dojrzewające ciasto możemy przechowywać w zimnej piwnicy lub z lodówce - dojrzewające ciasto można przechowywać w chłodnym miejscu do 6 miesięcy

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Justi2401

22.11.2017 12:24
Uwielbiam, a nie mogę się zebrać, żeby zrobić sama. Wygląda smakowicie :)

Patrycja33

21.11.2017 23:53
aż zapachniało świętami :)

bietka

21.11.2017 14:33
Wygląda smakowicie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat