Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z jelenia
- pomysł na wykorzystanie mięsa z jelenia
- przepis na tradycyjny pasztet
- idealny do kanapek lub na przyjęcia
Pasztet z jelenia, to mój sposób na wykorzystanie dziczyzny w kuchni. Ten pasztet doskonale smakuje z domowym chlebem na zakwasie, lub sam podany np. z chrzanem.
Mięso z jelenia, boczek, słoninę i łopatkę kroimy w większą kostkę i podsmażamy na suchej patelni.
Warzywa obieramy, zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mięso i uzupełniamy wodę (mięso ma być zakryte), gotujemy około dwóch godzin, po czym zestawiamy z palnika i studzimy.
Wystudzone mięso wraz z warzywami wyławiamy i mielimy na najmniejszych oczkach.
Do zmielonego mięsa dodajemy jajka oraz przyprawy, dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy bulion, w którym gotowało się mięso (po troszkę, masa ma być puszysta). Masę mięsną przelewamy do keksówek (użyłem tych jednorazowych z aluminium).
Pasztet pieczemy przez 90 min w temperaturze 180°C. Po 90 minutach piekarnik wyłączamy i studzimy.