Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

z rękawa udka kurczaka...

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka całe 4 duże
olej rzepakowy 1/2 szklanki/chili
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1/2 opakowania
rękaw do pieczenia - ile potrzeba

Przepis i sposób przygotowania na: z rękawa udka kurczaka...

udka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć "kuferki"

dokładnie natrzeć przyprawą do pieczonego kurczaka

włożyć udka do rękawa, wlać z 1/2 szklanki oleju rzepakowego chili, przed wlaniem dobrze potrząsnąć butelką, aby chili się rozmieszała

rękaw zawiązać, schować do lodówki najlepiej na całą noc

piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, rękaw z udkami włożyć do blaszki i piec około 50 minut

rękaw rozciąć i 10 minut piec w 160C na termoobiegu, udka będą z chrupiącą skórką

z wywaru można zrobić sos, ja zamroziłam do sosu do makaronu czy kopytek - udka mają chrupiącą skórkę i są soczyste, są smaczne i na ciepło na obiad i na zimno do pieczywa na kolację........SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak